Popfloppen

Nu ska ni få läsa något som kanske skrämmer er…

Mikropopcorn som är så otroligt gott är samtidigt så mycket farligt. Jag klickade in mig på en länk som ledde mig till ett blogginlägg där bloggaren skrivit om just det här och nu tänkte jag föra ordet vidare efter lite egna efterforskningar om ämnet.
Det går snabbt att poppa popcornen i mikron, men vet du vad som egentligen händer inuti påsen? Citat från mybigfatdream.com:

”…massor av gift i mikropopcorn pga. limmet som håller ihop påsen.
Limmet ihop med mikrovågor, gör att giftet sprids i påsen och går in i popcornen.
Giftet är allvarligt då det anses kunna göra oss infertila och orsaka många olika typer av cancer.
Dessa gifter lagras i kroppen i åratal.

Hon skriver dock inte vilket gift limmet innehåller, men det låter inte trevligt…
Smörarom som företagen skriver på förpackningarna till popcornen innehåller ett ämne kallat DIACETYL, och av någon anledning så räcker det med att företaget bara skriver så. Citat från IUL:

”Allt fler forskningsresultat pekar nu på att diacetyl leder till en svår form av luftrörskatarr, obliterativ bronkiolit, som i USA går under namnet ”popcornlunga”. Sjukdomen kan snabbt förstöra bronkerna, lungans minsta luftrör, vilket leder till gravt nedsatt andningsförmåga.”

Medlet är godkänt i Europa men inte i USA.
HÄR kan ni läsa om en man som fått ett enormt skadestånd för popcornlunga.

Jag själv hoppas verkligen på att svenska tillverkare vid det här laget tagit ställning till det här och börjat producera hälsosammare aromer i produkterna. Hittade en artikel från 2006 om ICA:s popcorn. Vid det här laget borde dom gjort något åt saken.
Läs artikeln HÄR.

Jag känner själv att jag behöver starkare ståndpunkter för det här, men allt detta är i alla fall värt att tänka på!
Poppa lugnt!

 

Caroline Lundberg

Annonser

5 thoughts on “Popfloppen

    • Short summary:
      I wrote about micropopcorn and that it’s not so healthy after all. There’s a substance in the butter that can cause diseases like cancer. The substance is called DIACETYL but on the popcorn it can just say ”butter flavor” or something like that. The substance is approved in Europe but not in the US. DIACETYL can also cause ”popcorn lung” (you can Google it up) and can’t be cured.
      So pop your popcorn in the traditional way! ;D

      • Caroline.

        Thank you for taking the time to translate, I appreciate it! I found the information about diacetyl very interesting. I’m a biochemist so I decided to look it up as you suggested. While it occurs naturally in low levels in substances such as natural butter and beer, it appears to be toxic when heated and inhaled at higher concentrations. Makes me glad my family rarely eats popcorn! I guess we’ll be making it the traditional way from now on. Thanks for the heads up. 🙂

        -Jessica

  1. Fyfan! :O
    Detta ska meddelas vidare till bland annat min mor som älskar popcorn!
    Varför kan vi människor inte bara hålla oss till NATURLIG mat (m.m.)? Alltis ska de stoppa någon kemikalie i det vi äter. -.-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s